trobada-poesia
© Fotografies de Roser Arques

Cadups i versos

Entrar a la Galera demana creuar-ne el barranc del mateix nom mentre, davant, s’aguaita una torre. Data del XIV, quan el bisbe de Tortosa, en plena disputa amb l’ordre hospitaler, manà construir-la per defensar els límits d’ambdós termes, vila i bisbat. El barranc, frontera natural, ve creuat per un pont –vell camí reial cap a València, antiga Via Augusta– que el 1938, quan va ser bombardejat, hauria complit sis-cents anys. El barranc, natura; la torre, cultura: símbols, els dos, d’esta vila de la comarca del Montsià.

Un element fa apujar la vista, l’altre tempta cap avall: fermant-se al sòl d’entremig, els “sapos” o galerencs s’han dedicat, de sempre, a treballar la terra. Cultivant-la, o fent-ne terrisa: el municipi de fronteres ha fet de la producció i qualitat de la seua ametla, oli i ceràmica senyes d’identitat a tota la comarca. És per això que, des de fa més de dos dècades, la terrissa pren el poble, un cap de setmana l’any, en una molt celebrada Fira.

Sempre al Montsià, la població veïna de Godall dóna nom a la casa editorial que ha dedicat precisament a una terrissa tradicional de la Galera –el cadup– una de les seues col·leccions.  I és resseguint este corriol que ha nascut la I trobada de poesia i terrissa.

Organitzat pel terrisser Joan Cortiella i Godall Edicions amb la col·laboració de La Rabera Eclèctica i el Centre Quim Soler, la trobada va tindre lloc el passat 9 de maig. L’obrador va unir fang i veu, forma i imatge, fabricació i evocació. En definitiva: cadups i versos.

Reportatge Vídeo de la Irina Gimeno Coso

Reportatge fotogràfic de Roser Arques:

 

Joan Cortiella

gent III

 

 

 

 

 

 

 

 

recitat Laura López Granell

 

 

 

 

 

 

 

 

Centre Quim Soler II

 

 

 

 

 

 

 

 

recitat Jaume Conesa

 

 

 

 

 

 

 

 

gent

 

 

 

 

 

 

 

 

recitat Celia Nolla

 

 

 

 

 

 

 

 

Centre Quim Soler

 

 

 

 

 

 

 

 

recitat Rafael Haro

Joan Cortiella

 

 

 

 

 

 

 

 

Àngels Gregori

 

 

 

 

 

 

 

 

peces

 

 

 

 

 

 

 

 

recitat Joan Todó

gent IV

 

 

 

 

 

 

 

 

recitat Susanna Sebastià

llibres